Kalocsai AKVI adatbázis
KFL

Az adatbázis használata

Az alábbiakban az átírt tartalom böngészéséhez, az adatbázis KERESÉS funkciójához igyekszünk hasznos tanácsokat, szempontokat adni.

A keresés és a találatok rendezése a Keresés oldalon a következő ablakok használatával lehetséges:
Anyakönyv-típus (választható értékekkel): házassági adatokat az Egybekeltek, halálozást a Meghaltak típus választásával kereshetünk, a születési adatok több helyen, a Kereszteltek (római katolikus) és a Születettek (izraelita) anyakönyv-típusainál találhatók (utóbbiaknál 1895-1910 közötti polgári anyakönyvekből származó adatok is előfordulnak). Kalocsán külön vezették a Megtértek (római katolikus hitre áttértek) anyakönyveit, de hasonló tartalmú bejegyzések időnként a kereszteltek könyveiben is találhatók. A Törvénytelen kereszteltek könyvét 1791-1837 között vezették külön Kalocsán, egyébként a Kereszteltek könyveiben, a többi bejegyzéssel együtt találhatók.

Résztvevő típus, szerep (választható értékekkel): az említett anyakönyv típusok bejegyzéseinek szereplői kereshetők itt külön csoportokban, az érintett főszereplőktől kezdve (keresztelt, született, férj, feleség, elhunyt, megtért) a hozzátartozókon át (szülők, házastársak) az egyéb közreműködőkig (keresztszülő, tanú, egyházi közreműködő, bába). Az egyházi közreműködő a hivatalból jelenlévő egyházi személyt (papot) jelenti, a bábák szerepvállalása viszont nem volt mindig külön mezőben jelezve, résztvevőként rájuk kattintva az izraelita anyakönyvek esetében kutathatók, a római katolikus bejegyzéseknél a megjegyzés rovatokban szerepeltek, így a Szöveg átírása ablakban, beírással kereshetők.

Műveleti jel (választható értékekkel): a különféle írásmódok-változatok megjelenítését és a találati halmaz szűrését szolgálja a kereséseknél általánosan használt logikai kapcsolatokkal, lehetőségekkel.

Név, foglalkozás (beírásos mező): a különféle anyakönyv típusok bejegyzéseinek valamennyi Név mezőjében keres. Ez a mező a tartalmat tekintve időnként vegyes, pl. a hozzátartozók és tanúk esetében foglalkozási, vallási adatokat, helyneveket is tartalmazhat. A „Szabó” vagy „szabó” kifejezés itt nagybetűvel névként, kisbetűvel foglalkozásként kereshető...

Szöveg átírása (beírásos mező): a teljes szövegben, a bejegyzések átírt szövegében, valamint a feldolgozói megjegyzések szövegében is keres, ide bármilyen tartalomtípus beírható. Jól használható pl. a bejegyzésekben előforduló helynevek keresésére, ezekhez ui. külön kereső-ablak nem található.

Foglalkozás (beírásos mező): az anyakönyvi bejegyzések foglalkozás rovatának adatai kereshetők itt (főként a házassági és halálozási anyakönyvekből, férj-feleség és elhunyt személy foglalkozásaként). A hozzátartozók, szülők, tanúk foglalkozása általában a nevükkel egy rovatban szerepelt, a Név, foglalkozás ablakban kereshetők.

Év (beírásos mezők, tól-ig): a keresett időszak pontosabb meghatározására használható.

Generált rekord azonosító (beírásos mező): a találatoknál kék színnel megjelenő, automatikusan generált kódokra kattintva jelenik meg egy-egy rekord teljes tartalma. A kódok a főbb jellemzők rövidítéséből állnak össze, így megismerve őket keresésekre is kitűnően alkalmazhatók. Kötőjelekkel elválasztva a következő logikai egységeket találjuk:
vallás: RK (római katolikus), IN (izraelita, neológ), IO (izraelita, ortodox), PO (polgári anyakönyvi bejegyzés)
anyakönyvi esemény típusa: SZ (kereszteltek) EK (egybekeltek), MH (meghaltak) MT (megtértek), TK (törvénytelen kereszteltek)
anyakönyvezés helye: KA (Kalocsa), HO (Homokmégy), SZ (Szakmár), KK (Kalocsai kerület, izraelita), SK (Solti kerület, izraelita)
végül a bejegyzés éve és sorszáma/folyószáma.
A megfelelő kódrészletet beírva ez az ablak kiválóan alkalmas pl. az anyakönyvezési helyek vagy a bejegyzések felekezet szerinti szűrésére.

Rendezett mező, Rendezés (választható értékekkel): találati halmazunk megjelenítésére vonatkozó lehetőségek, a rekordok felsorolását időrendben és név szerinti sorrendben is megjeleníthetjük, növekvő vagy csökkenő sorrendben egyaránt.

 

Az ablakok lehetőségeit összegezve, a jellemzően keresett tartalom-típusok szerint:
NÉV adatokat a Név (foglalkozás) és a Szöveg átírása ablakokba beírva kereshetünk, és Résztvevő típus szerint (érintett, hozzátartozó, közreműködő) is szűrhetjük.
FOGLALKOZÁS adatokat a Foglalkozás és a Név (foglalkozás) ablakokba beírva találunk.
HELYNEVEKET a Szöveg átírása ablakba írhatunk, anyakönyvezési helyeket a Generált rekord azonosító megfelelő kódrészletével is kereshetünk.
ÉVKÖRT az Év (tól-ig) kereső mezőkkel, egy adott évet a Generált rekord azonosító évszámával érhetünk el.
VALLÁS, FELEKEZET jellegére legegyszerűbben a Generált rekord azonosító kódjának megfelelő részével kereshetünk.
AZ ANYAKÖNYV TÍPUSÁT külön ablakban (Anyakönyv-típus) és a Generált rekord azonosító kód megfelelő részletével is kereshetjük.

Bízunk benne, hogy az említett keresési, szűrési és megjelenítési lehetőségek alkalmasak lesznek a tartalom sokoldalú, hatékony böngészésére. Eredményes kutatást kívánunk!