Kalocsai AKVI adatbázis
KFL

Az adatbázis létrehozásának története

Levéltárunkban 1997-ben kezdtük meg a Kalocsai anyakönyvi adatbázis készítését, melynek tartalma a város egykori területére-határára, s a később abból kiváló anyakönyvezési helyek (Szakmár és Homokmégy) 1700-1910 közötti információs anyagára épült. A döntően római katolikus vallású lakosság anyakönyveinek anyagát idővel a zsidó anyakönyvi másodpéldányok (1850-1895) adataival is kiegészítettük, így az adatbázisban szereplő anyakönyvi bejegyzések (rekordok) száma meghaladta a 160 ezret, s a feldolgozott bejegyzések esetében a teljes adattartalom megőrzésére-átírására törekedtünk.
Másfél évtized alatt az adatbázis többször is platformot váltott, a szöveges feldolgozást Orbis adatbáziskezelő lokális használatával kezdtük, majd a hozzáférést és a képek kezelhetőségét az Arcanum Adatbázis Kft. közreműködésével, off-line DVD kiadvány készítésével igyekeztük megoldani (2010). A Folio Views szoftveres megjelenítés ugyan jól kutatható volt, de nem biztosította megfelelően a tartalom folyamatos módosítását (javítását-kiegészítését), ill. az internetes közlés lehetőségét sem, ezért a feldolgozói- és kutatói igények változásával összhangban, hamarosan szükségessé vált az adatok újabb exportja, és egy újabb platform alkalmazása.
Az internetes publikálás az Arcanum Adatbázis Kft. közreműködésével, 2013 őszén valósult meg, adatbázisunk ekkor lépett ki az intézmény falai közül, és lehetőség nyílt a távoli adatbevitelre, valamint a tartalom interaktív használatára. Ezzel együtt, máig is meghatározó módon változott a konvertált tartalom struktúrája, az adatbázis középpontjába az anyakönyvi események résztvevői kerültek, vagyis az egyes rekordok az említett személyek fő adatai köré rendeződtek. A korábbi adatbázis-bejegyzések (az anyakönyvek egyéb rovatai-információi) a résztvevők rekordjaihoz csatolva, "átírt szövegként" maradtak fenn, és így érhetők el ma is a tartalomban. Az adatbázis öt éven át működött ebben a környezetben, közben a feldolgozás is folytatódott (róm. kat. egybekeltek adatai 1950-ig, kalocsai kereszteltek 1920-ig), az anyakönyvi bejegyzések száma így megközelítette a 170 ezret. Az adatbázist 2013-2018 között évente 100-150 regisztrált kutató használta. 2018. november elején a szolgáltató szerver meghibásodott, a rendszert sajnos nem sikerült helyreállítani. A kinyerhető adattartalom használatával, de teljesen újraprogramozott környezetben kellett a közlést megvalósítani, s az adatbázis szolgáltatása időközben, közel két éven át szünetelt.
2020 novemberében tettük közzé az új online változatot a levéltár honlapján, kutatói tesztelés céljából. Ez a változat egyelőre nem tartalmazza az eredeti forrásokról készült digitális képfelvételeket, fejlesztése során a legfontosabb célunk az volt, hogy minél jobb keresési lehetőségeket biztosítsunk az átírt tartalom használatához. Az új szolgáltatás létrehozását a Probate Research Hungary (Magyar Örököskutató Iroda Kft.) támogatta. Az adatbázis szerkesztője Lakatos Andor levéltárvezető (KFL), programozója Koprivanacz László rendszergazda (KFL) volt.