Rövid ismertető

Kalocsai akvi adatbázis

KFL logó

Probate-Research

Kalocsa és szállásai (Homokmégy, Szakmár) anyakönyvi adatbázisa mintegy 170 ezer anyakönyvi bejegyzés információit tartalmazza, főként az 1700-1910 közötti időszakból.

Az átírt tartalom több mint másfél évtizeden át készült a Kalocsai Főegyházmegyei Levéltárban. Az adatbázis szoftveres környezete, megjelenése időközben többször is változott, első online publikációja (az egyes rekordokhoz kapcsolódó anyakönyvi képfelvételekkel együtt) 2013-2018 között, az Arcanum Adatbázis Kft. közreműködésével valósult meg. 2018 novemberében a szolgáltató szerver meghibásodott, a rendszert sajnos nem sikerült helyreállítani. Így végül a kinyerhető adattartalom felhasználásával, de teljesen új szoftveres környezetben készült el az újabb online változat, melyet 2020 novemberében tettünk közzé honlapunkon, a tartalom kutatói tesztelése céljából.

A tartalom jelenlegi formájában szabadon böngészhető-kereshető, az adatbázis egyelőre nem tartalmaz képeket. Tervezzük, hogy a jövőben (a korábbi megjelenéshez hasonló módon) a szöveges átírásokat az eredeti forrásokról készült képfelvételekkel is kiegészítjük, a teljes tartalom regisztrált kutatóink számára lesz majd elérhető. Bízunk benne, hogy a kutatásokat az adatbázis jelenlegi, teszt-változatával is segíteni tudjuk, és szívesen fogadjuk kutatóink visszajelzését levéltárunk elérhetőségein, főként e-mail címén.

Eredményes kutatást kívánunk!


Lakatos Andor (levéltárvezető, szerkesztő)

Kalocsai Főegyházmegyei Levéltár (KFL)
https://archivum.asztrik.hu